Pasaran getah ditutup rendah

2024-06-14     berita.rtm.gov.my HaiPress

Pasaran getah Kuala Lumpur ditutup rendah pada Rabu,seiring dengan prestasi negatif pasaran niaga hadapan getah serantau / Foto Fail

KUALA LUMPUR,12 Jun - Pasaran getah Kuala Lumpur ditutup rendah pada Rabu,seiring dengan prestasi negatif pasaran niaga hadapan getah serantau.

Bagaimanapun,penurunan selanjutnya dihadkan oleh kenaikan harga minyak mentah penanda aras dan prospek ekonomi global yang positif daripada Bank Dunia dalam persekitaran bekalan getah asli yang terhad,kata seorang peniaga.

Beliau berkata niaga hadapan getah Jepun susut hari ini,dipengaruhi oleh data ekonomi yang lemah daripada pengguna utama China,walaupun ditampung oleh harga minyak yang tinggi dan kelemahan yen.

Harga minyak naik hari ini,berikutan pandangan permintaan global yang menggalakkan daripada Pentadbiran Maklumat Tenaga (EIA) Amerika Syarikat (AS) dan Pertubuhan Negara-Negara Pengeksport Petroleum (OPEC),katanya kepada Bernama.

Pada 5.09 petang,harga minyak mentah penanda aras Brent naik 0.81 peratus kepada US$82.64 setong.

EIA AS menaikkan unjuran pertumbuhan permintaan minyak dunia 2024 kepada 1.10 juta tong sehari daripada unjuran sebelumnya sebanyak 900,000 tong sehari.

"Peniaga pasaran memantau dekat data ekonomi AS yang akan dikeluarkan lewat hari ini untuk petunjuk selanjutnya mengenai dasar monetari AS," katanya.

Harga Lembaga Getah Malaysia (LGM) untuk Getah Mutu Malaysia 20 (SMR 20) turun 2.5 sen kepada 840.5 sen sekilogram,manakala lateks pukal susut satu sen kepada 795.5 sen sekilogram.

Pada 5 petang,harga rujukan LGM untuk fizikal SMR 20 berada pada 844 sen sekilogram,manakala lateks pukal pada 797.5 sen sekilogram.-BERNAMA

Penafian: Artikel ini diterbitkan semula dari media lain. Tujuan mencetak semula adalah untuk menyampaikan lebih banyak maklumat. Ini tidak bermakna laman web ini bersetuju dengan pandangannya dan bertanggungjawab ke atas keasliannya, dan tidak menanggung tanggungjawab undang-undang. Semua sumber di laman web ini dikumpulkan di Internet. Tujuan perkongsian adalah untuk pembelajaran dan rujukan sahaja. Sekiranya terdapat pelanggaran hak cipta atau harta intelek, sila tinggalkan mesej.