Kadar antara bank jangka pendek ditutup stabil

2024-06-11     berita.rtm.gov.my HaiPress

Foto Hiasan

KUALA LUMPUR,10 Jun- Kadar antara bank jangka pendek ditutup stabil hari ini susulan operasi Bank Negara Malaysia (BNM) menyerap lebihan mudah tunai daripada sistem kewangan.

Mudah tunai dalam sistem konvensional merosot kepada RM25.51 bilion daripada RM25.97 bilion pagi ini manakala mudah tunai dalam dana Islam berkurangan kepada RM16.70 bilion daripada RM20.64 bilion sebelum ini.

Terdahulu,bank pusat menjalankan dua tender repo berbalik dan satu tender repo berbalik Islam.

BNM turut mengumumkan ketersediaan repo berbalik,perjanjian jual dan beli semula serta kemudahan Murabahah komoditi bercagar bagi tempoh satu hingga tiga bulan.

Pada 4 petang,bank pusat menawarkan tender pasaran wang konvensional bernilai RM25.5 bilion dan tender pasaran wang Murabahah bernilai RM16.7 bilion,kedua-duanya untuk wang sehari.

Setakat 7 Jun,Kadar Semalaman Islam Malaysia (MYOR-i) kekal pada 3.02 peratus.- BERNAMA

Penafian: Artikel ini diterbitkan semula dari media lain. Tujuan mencetak semula adalah untuk menyampaikan lebih banyak maklumat. Ini tidak bermakna laman web ini bersetuju dengan pandangannya dan bertanggungjawab ke atas keasliannya, dan tidak menanggung tanggungjawab undang-undang. Semua sumber di laman web ini dikumpulkan di Internet. Tujuan perkongsian adalah untuk pembelajaran dan rujukan sahaja. Sekiranya terdapat pelanggaran hak cipta atau harta intelek, sila tinggalkan mesej.