Program makanan percuma Prabowo bermasalah, ratusan dapur masih tidak beroperasi

2026-08-13     HaiPress

Murid sekolah sedang menikmati program makanan percuma / Foto fail REUTERS

SULAWESI,13 Ogos – Ratusan dapur penyedia makanan percuma di kawasan pedalaman Indonesia masih tidak beroperasi,menyebabkan pemiliknya menanggung hutang selepas bayaran pelaburan tertangguh.

RINGKASAN BERITA AI

Sebanyak 800 dapur lagi telah dibina tetapi masih menunggu penilaian.

Keadaan itu menyebabkan pemilik dapur terpaksa menanggung hutang bank atau meminjam daripada pemberi pinjaman tidak berlesen.

Ketua persatuan berkenaan,Herwil Junaidi Harefa berkata,puluhan pemilik dapur terpaksa ke Jakarta untuk mendapatkan penjelasan mengenai pembayaran.

Beliau sendiri menanggung hutang sebanyak 8 bilion rupiah.

Sebelum ini,BGN menawarkan pulangan sekurang-kurangnya 210 peratus daripada pelaburan dalam tempoh empat tahun.

Bagaimanapun,sistem pembayaran beberapa kali diubah sebelum kerajaan menetapkan pemulangan modal dalam tempoh 18 bulan melalui insentif harian.

Bagi penduduk setempat,kelewatan program itu turut menjejaskan keluarga yang memerlukan bantuan makanan.

Penafian: Artikel ini diterbitkan semula dari media lain. Tujuan mencetak semula adalah untuk menyampaikan lebih banyak maklumat. Ini tidak bermakna laman web ini bersetuju dengan pandangannya dan bertanggungjawab ke atas keasliannya, dan tidak menanggung tanggungjawab undang-undang. Semua sumber di laman web ini dikumpulkan di Internet. Tujuan perkongsian adalah untuk pembelajaran dan rujukan sahaja. Sekiranya terdapat pelanggaran hak cipta atau harta intelek, sila tinggalkan mesej.