04-01
Rusia hantar 730,000 tong minyak ke Cuba: ‘Tanda solidariti dan keberanian’ – Penduduk
2026-04-01
HaiPress

Salah sebuah stesen minyak di Cuba yang tutup akibat kekurangan bekalan minyak susulan konflik Asia Barat/ Viory
HAVANA,1 April- Tangki minyak Rusia dikenali Anatoly Kolodkin tiba di pelabuhan Matanzas,Cuba pada Selasa membawa kira‑kira 730,000 tong minyak mentah,sekali gus memberikan kelegaan kepada penduduk negara itu yang berdepan krisis tenaga.
RINGKASAN BERITA AI
−
Dalam masa sama,Menteri Tenaga dan Perlombongan Cuba,Vicente de la O Levy mengucapkan terima kasih kepada Rusia melalui media sosial,menyifatkan penghantaran itu sebagai “kargo bernilai” yang tiba dalam situasi tenaga yang kompleks.
Rusia menghantar minyak ke Cuba buat kali pertama dalam tiga bulan,menggantikan bekalan dari Venezuela yang terhenti selepas penahanan Presiden Nicolas Maduro pada awal tahun ini. -Viory



