05-28
ASEAN teroka peluang baharu melalui kerjasama kukuh bersama GCC dan China
2025-05-28
HaiPress
Setiausaha Agung ASEAN,Dr Kao Kim Hourn / Foto RTM
KUALA LUMPUR,27 Mei – ASEAN berpeluang meneroka potensi dan bidang kerjasama baharu menerusi sinergi lebih kukuh bersama Majlis Kerjasama Teluk (GCC) dan China.
Setiausaha Agung ASEAN,Dr Kao Kim Hourn berkata,inisiatif bersama rakan strategik global itu penting dan perlu bergerak seiring dengan usaha pengukuhan ekonomi intra-ASEAN.
“Inisiatif ini penting kerana Asean sentiasa melihat peluang untuk meningkatkan kesatuannya dan sudah tentu pada masa sama,perlu merebut peluang-peluang baharu yang boleh dimanfaatkannya,'' katanya dalam sidang media khas sempena Sidang Kemuncak Asean ke-46.
''Adalah penting untuk mengenal pasti bidang baharu yang boleh dimanfaatkan ASEAN,dan dalam hal ini,kerjasama dengan GCC serta China membuka banyak peluang ekonomi yang masih belum diterokai sepenuhnya,'' tambahnya.
Beliau yang mengetuai delegasi Sekretariat ASEAN ke Sidang Kemuncak ASEAN ke-46 dan mesyuarat berkaitanberkata,kekuatan dan keunikan setiap rantau terlibat turut menjadi kelebihan kepada kerjasama baharu ini.
Sidang Kemuncak ASEAN-GCC-China antara pencapaian penting dalam Sidang Kemuncak Asean ke-46 kali ini.
Ia julung kali diadakan hasil inisiatif yang dipelopori Malaysia sebagai tuan rumah Asean tahun ini.