Nahas bas, lesen agensi pelancongan terlibat akan digantung

2024-06-30     berita.rtm.gov.my HaiPress

Pihaknya sedang menjalankan siasatan penuh berhubung kejadian itu termasuk agensi pelancongan berkenaan.

KUALA LUMPUR,30 Jun- Susulan nahas bas persiaran yang mengorbankan dua warga China di kilometer 16.5 Jalan Turun Genting Highlands,semalam.

Menteri Pelancongan,Seni dan Budaya,Datuk Seri Tiong King Sing berkata lesen agensi pelancongan terbabit,akan digantung sementara,sekiranya siasatan mendapati syarikat tersebut gagal mematuhi prosedur operasi standard (SOP).

Pihaknya sedang menjalankan siasatan penuh berhubung kejadian itu termasuk agensi pelancongan berkenaan.

Satu mesyuarat khas juga diadakan Selasa ini membabitkan kementerian itu,Kementerian Pengangkutan dan Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bagi membincangkan mengenai siasatan nahas tersebut.

"Tadi saya terima aduan daripada pelancong-pelancong,bas tidak berapa sesuai,mereka datang enam hari lima malam,lepas itu bas tukar tiga kali.

"Ini terbukti bas tidak diselenggara dengan baik,tiada penyaman udara,bas pun sana sini berbunyi-bunyi.

"Sepatutnya ada jadual penyelengaraan tetapi kenapa tidak ada," katanya kepada pemberita di sini.

BERITA BERKAITAN:


Dua lelaki China maut,bas persiaran terbalik di Genting HighlandsKemalangan maut Genting Highlands: Pemandu bas direman empat hari
Penafian: Artikel ini diterbitkan semula dari media lain. Tujuan mencetak semula adalah untuk menyampaikan lebih banyak maklumat. Ini tidak bermakna laman web ini bersetuju dengan pandangannya dan bertanggungjawab ke atas keasliannya, dan tidak menanggung tanggungjawab undang-undang. Semua sumber di laman web ini dikumpulkan di Internet. Tujuan perkongsian adalah untuk pembelajaran dan rujukan sahaja. Sekiranya terdapat pelanggaran hak cipta atau harta intelek, sila tinggalkan mesej.